حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن تهران نیوز | tehrannews هستید؟
کوفته و اصالت تبریزی آن
تهران نیوز گزارش می‌دهد؛

کوفته و اصالت تبریزی آن

کوفته از غذاهای محلی استان تبریز بوده که پسوند این شهر را نیز به خود اختصاص داده است، نام ترکی این غذا «تَبریز کوفته‌سی» است.

به گزارش خبرنگار سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، کوفته را معمولاً با پسوند تبریزی آن می‌شناسیم و آن را در جدول غذاهای سنتی استان تبریز دسته‌بندی می‌کنیم، این غذای لذیذ و دوست‌داشتنی، غذایی محبوب در میان همه مردم ایران بوده و در سفره‌های غذایی آنان جای گرفته است.

کوفته‌تبریزی که اصالتش به آذری‌زبانان کشور بازمی‌گردد در شهر تبریز هواخواه زیادی داشته و به‌عنوان غذای ویژه و محلی این استان در سبد غذایی آنان جای خود را پیدا کرده است.

وقتی بعد از نام یک غذا پسوند شهری می‌آید نشان‌دهنده اصالتی است که در بطن آن غذا نفوذ کرده و هرگز از مردم شهری که زادگاه آن است دور نخواهد شد، کوفته‌تبریزی همان غذایی است که اصالت شهرش را با خود یدک می‌کشد.

ترکیباتی که بهشتی هستند

این غذای اصیل ایرانی از ترکیبات بهشتی تشکیل شده که خوردن آن، روح انسان را جلا می‌دهد، گوشت چرخ‌کرده (معمولاً گوسفند یا مخلوط گوشت گوسفند و گاو)، برنج یا بلغور (برای بافت کوفته)، پیاز رنده شده، سبزی‌های معطر مثل جعفری، گشنیز، تره و نعناع، ادویه‌جات مانند زردچوبه، دارچین، فلفل و زعفران از مواد تشکیل‌دهنده این غذای مقوی هستند.

برای داخل کوفته‌تبریزی از مواد غذایی دیگری استفاده می‌کنند، گردو خرد شده، تخم‌مرغ آب‌پز شده یا نیمرو، آلو خشک یا قیسی، لپه پخته شده و یا گاهی کشمش از جمله این مواد غذایی است.

این ترکیب غذایی بسیار مقوی بوده و انرژی زیادی را به فرد تزریق می‌کند به همین دلیل است که به ترکیبات آن ترکیبات بهشتی می‌گویند.

از جمله ویژگی‌هایی که کوفته‌تبریزی دارد این است که ظاهر آن بزرگ‌تر از کوفته‌های معمولی و مزه آن ملس بوده؛ زیرا ترکیباتی مانند آلو و قیسی را در دل خود جای‌داده است این غذا نمادی از آشپزی غنی و پیچیده ایرانی بوده و معمولاً در مجالس و مهمانی‌ها سرو می‌شود.

کوفته‌تبریزی بخشی از فرهنگ سنتی مردم تبریز و اطراف آن است، این غذا نشان‌دهنده هنر و ذوق آشپزهای محلی است که با ترکیب دقیق مواد و پخت حرفه‌ای، طعمی ماندگار برای همه به ارمغان می‌آورند.

قدمتی که به دوران صفوی بازمی‌گردد

کوفته‌تبریزی قدمتی چندصدساله یا به عبارتی چندین قرن دارد، یعنی ریشه آن به چند قرن پیش و به دوران صفویه (قرن ۱۶ تا ۱۸ میلادی) بازمی‌گردد.

کوفته به شکل کلی در تمدن آشپزی ایرانی سابقه طولانی دارد، اما شکل خاص و ترکیب منحصربه‌فرد کوفته‌تبریزی که شامل مواد پرکننده آن مانند گردو، آلو و لپه است در این منطقه و در دوره‌های تاریخی نسبتاً قدیمی توسعه‌یافته است.

بنابراین می‌توان گفت کوفته‌تبریزی حداقل ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال یعنی سه یا چهار قرن قدمت دارد. این غذای خوشمزه و اصیل ایرانی در مدت طولانی به‌عنوان یکی از نمادهای آشپزی تبریز و صدالبته ایران شهرت پیدا کرده و از هر نسل به نسل بعدی منتقل شده است.

طبع کوفته تبریزی گرم و تر بوده و دلیل آن این است که گوشت قرمز و چربی‌هایی که در کوفته استفاده می‌شود، طبع گرمی دارند و بدن را گرم می‌کنند. همچنین ادویه‌جاتی مانند فلفل، دارچین و زردچوبه که در تهیه کوفته به کار می‌رود، طبع گرم و خشک دارند و به گرم‌تر شدن غذا کمک می‌کنند.

این غذای اصیل ایرانی برای افرادی با مزاج سرد به‌ویژه در فصول سرد، توصیه می‌شود؛ اما کسانی که طبع گرم دارند، بهتر است آن را با مصلحات سرد مثل ماست و ترشی مصرف کنند تا تعادل مزاجی حفظ شود.

طرز تهیه این غذای آذری

همان‌طور که می‌دانید مواد تشکیل کوفته تبریزی گوشت چرخ‌کرده گوسفند یا گوساله، برنج نیم‌دانه، پیاز متوسط رنده شده، تخم‌مرغ، لپه پخته شده، نعناع و جعفری خرد شده، نمک، فلفل و زردچوبه است.

مواد تشکیل‌دهنده میانی کوفته تبریزی، گردو خرد شده، آلوبخارا یا قیسی، پیازداغ و تخم‌مرغ آب‌پز است که به‌ندرت استفاده می‌شود.

نکته‌ای که باید توجه ویژه به آن داشته باشید استفاده از برنج نیم‌دانه و ترجیحاً نیم‌پز برای درست‌کردن کوفته تبریزی است؛ زیرا مقاومت کوفته در برابر له‌شدن را افزایش می‌دهد.

ارزش غذایی این غذای اصیل تبریزی

این غذا به دلیل ترکیبات آن از ارزش غذایی بسیار بالایی برخوردار است.

گوشت چرخ‌کرده منبع غنی پروتئین‌های باکیفیت بالا و لپه پروتئین گیاهی خوبی بوده که برای ساخت و ترمیم بافت‌های بدن ضروری است، وجود گوشت و گردو نیز باعث تأمین چربی‌های اشباع و غیراشباع می‌شود که انرژی لازم را فراهم می‌کنند، اما در مصرف آن باید تعادل را رعایت کرد.

برنج نیم‌پز منبع اصلی کربوهیدرات در کوفته تبریزی بوده که انرژی بدن را تأمین می‌کند، سبزی‌های معطر، لپه، گردو و میوه خشک (آلو یا قیسی) فیبر غذایی، ویتامین‌ها (مثل ویتامین B کمپلکس، ویتامین E) و مواد معدنی مانند آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم را فراهم می‌کنند که به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و متابولیسم بدن کمک می‌کند.

باتوجه‌به مواد پرکالری مثل گوشت و گردو، این غذا کالری نسبتاً بالایی دارد که انرژی لازم برای فعالیت‌های روزانه را تأمین می‌کند، اما کسانی که مراقب وزن خود هستند باید میزان مصرف را کنترل کنند.

در مجموع باید توجه کنیم که کوفته تبریزی غذایی کامل و مغذی بوده که ترکیبی از پروتئین، کربوهیدرات، چربی‌های سالم و ویتامین‌ها را فراهم می‌کند.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!