تحلیل آخرین گزارش وضعیت کل های پولی
به نظر میرسد بخشی از رکود سه ماههای که در بازار سرمایه ایجاد شده، به دلیل افزایش سهم خالص سایر اقلام داراییها در آخرین گزارش از وضعیت کلهای پولی است که اخیرا توسط بانک مرکزی منتشر شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، اخیرا معاون اقتصادی بانک مرکزی با اشاره به آخرین گزارش بانک مرکزی از وضعیت کلهای پولی اقتصاد کشور، گفت: بر اساس گزارش آخرین وضعیت کلهای پولی بانک مرکزی نرخ رشد پایه پولی از 45 درصد سال گذشته در اسفندماه امسال به 27.6 درصد و در اردیبهشت ماه به 21.1 درصد رسید؛ یعنی رشد پایه پولی کشور به میزان 23.9 واحد درصد کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: رشد نقدینگی نیز از 33.1 درصد در فروردینماه سال گذشته در اسفندماه سال 1402 به 24.3 درصد و در اردیبهشتماه امسال به 25.6 درصد رسید و در این خصوص نیز نرخ رشد نقدینگی کشور 7.5 واحد درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشته است.
افزایش سهم خالص سایر اقلام از طریق عرضه شدید اوراق
اولین نکتهای که در آخرین گزارش کلهای پولی بانک مرکزی به چشم میخورد، کاهش 430 درصدی خالص داراییهای خارجی و از طرفی افزایش 490 درصدی سهم خالص سایر اقلام است که میزان تغییرات آنها تقریبا در یک رنج قرار دارند.
به بیانی دیگر برآیند همین دو مورد از کلهای پولی باعث شده تا رشد پایه پولی به از 45 درصد به 27.6 درصد برسد.
نکتهی دیگری که باید به آن اشاره شود، این است که افزایش سهم خالص سایر اقلام به معنای فروش اوراق توسط بانک مرکزی است و دقیقا به همین دلیل است که بازار سهام در سه ماه گذشته همواره در روندی نزولی بوده و شرایطی رکودی را تجربه کرده است.
گفتنی است جهش نرخ اخزا که در سه ماه گذشته همواره فعالان بازار سرمایه به آن انتقاد داشتند، ناشی از افزایش عرضه اوراق و در نتیجه کاهش قیمت آن و به تبع افزایش ytm بوده است در واقع بالاتر رفتن بازدهی اوراق دولتی منجر به کاهش جذابیتهای بازار و درنتیجه رکود شدید معاملات سهام در سه ماهه اول سال شده بود.
از سوی دیگر به نظر میرسد این اقدام (کاهش خالص داراییهای خارجی و افزایش سهم خالص سایر اقلام) به کنترل رشدپایه پولی مرتبط بوده تا از این طریق جلوی انتظارات تورمی نیز گرفته شود. همچنین لازم به ذکر است یکی از انتقاداتی که برخی از صاحب نظران اقتصادی مطرح میکردند، واگرائی بین رشد نقدینگی و رشد پایه پولی بود که به نظر میرسد بانک مرکزی با این عملیات سعی در ایجاد همگرائی بین این دو کل پولی کرده است.
در همین راستا معاون اقتصادی بانک مرکزی نیز در نشست خبری اخیر خود با اشاره به این همگرائی ایجاد شده گفت: از ابتدا سال گذشته بیان کردیم که در میان مدت بین نرخ رشد نقدینگی و رشد پایه پولی اقتصاد کشور همگرائی ایجاد خواهد شد و برخلاف نگرانی برخی صاحبنظران اقتصادی نسبت به واگرائی بین نرخ رشد پایه پولی و نرخ رشد نقدینگی، رشد پایه پولی کاهشی میشود.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/*