
ابتکار ایران در تبدیل تهدید به فرصت؛
مذاکره غیرمستقیم ترامپ را آچمز کرد
جمهوری اسلامی ایـران بارها ثابت کـرده است که به میز مذاکره و دیپلماسی به عنوان یکی از راه حلهای معقول پایبند اسـت؛ با این حال شاید مذاکره غیرمستقیم اهمیت میز مذاکرهای که هر بار آمریکا آن را برهم زده را بیش از پیش آشکار کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز» و به نقل از راه دانا؛ پس از آنکه رسانههای بینالمللی اعلام کردند که نامه دونالد ترامپ به مقامات ایرانی از کانال امارات به دست ایران خواهد رسید، گمانهزنیهایی درباره احتمال انجام مذاکره بین ایران و آمریکا در رسانههای داخلی و خارجی مطرح شد.
اظهارنظرها درباره احتمال انجام مذاکره بین تهران - واشنگتن در حالی مطرح بود که دونالد ترامپ در یک گفتگوی تلویزیونی ایران را به بمباران هوایی تهدید کرد.
او در گفتگو با شبکه «انبیسی نیوز» آمریکا با لحنی تهدیدآمیز علیه ایران مدعی شد: «اگر با ایران به توافق نرسیم و ضمانتی برای عدم ساخت سلاح هستهای توسط ایران دریافت نکنیم، این کشور بمباران خواهد شد. این کشور به شیوهای بیسابقه بمباران خواهد شد.»
تهدیدات ترامپ علیه ایران در حالی بود که پیش از آن مسعود پزشکیان در اظهاراتی با اشاره به اینکه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به نامه رئیسجمهور آمریکا، از طریق کشور عمان به دست آنها رسیده است، گفت: «در این پاسخ اگر چه موضوع مذاکره مستقیم میان دو طرف رد شده، اما عنوان شده مسیر مذاکره غیرمستقیم باز است و تأکید شده ایران هیچگاه از مذاکره پرهیز نداشته و این فقط بدعهدیها بوده که باعث بروز مشکل در این مسیر شده که باید جبران شده و اعتمادها بازسازی شوند؛ این، نوع رفتار آمریکاییهاست که ادامه مسیر مذاکره را مشخص میکند.»
ضربه متقابل در صورت هرگونه شرارت آمریکایی
تهدید جمهوری اسلامی ایران توسط ترامپ البته با واکنشهای گستردهای از سوی مقامات کشورمان همراه شد.
رهبر معظم انقلاب در سخنرانی پس از نماز عید فطر به تهدیدات ترامپ پاسخ روشنی دادند.
آیتالله خامنهای فرمودند: همه بدانند مواضع ما همان مواضعی است که بود. دشمنی آمریکا و رژیم صهیونیستی هم همانی است که بود؛ تهدید میکنند که شرارت خواهند کرد. ما خیلی اطمینان نداریم و احتمال زیاد نمیدهیم که از بیرون شرارتی انجام بگیرد، اما اگر شرارتی انجام بگیرد قطعاً ضربه متقابل محکم خواهند خورد.
رئیسجمهور نیز در واکنش به تهدیدات ترامپ گفت: «من اصلاً نمیآیم با تو مذاکره کنم، هر غلطی میخواهی بکن»!
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به این تهدید عنوان کرد: چنین تهدیدی نقض فاحش منشور ملل متحد و پشتپازدن به رژیم پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
راهاندازی دوگانه جنگ - مذاکره در سایه مذاکرات غیرمستقیم
واکنشها به رد و بدلشدن پیام بین آمریکا و ایران البته تنها به اینجا ختم نشد و بهانهای شد تا دوگانه جنگ یا مذاکره به موضوع اصلی تحلیلهای سیاسی و بینالمللی تبدیل شود.
روزنامه شرق در مطلبی با عنوان استراتژی ابهام؛ بازی ایران و آمریکا در مسیر مذاکره یا جنگ بر تلاش حداکثری ایران در راستای پرهیز و اجتناب از تنش و درگیری به عنوان مهمترین اولویت سیاست خارجی کشور در سال 1404 تأکید کرد.
آرمان ملی نیز در گزارشی با عنوان «تلاش برای مدیریت و کاهش تنش» سفر رافائل گروشی به تهران را یکی از نشانههای تلاش آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای کاهش تنش بین دو کشور دانست؛ زیرا مقامات آژانس بهخوبی میدانند شکلگیری هرگونه درگیری و تنش بین دو کشور چه تبعات جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت.
روزنامه جامجم نیز در گزارشی با عنوان «آزمون صداقت برای ترامپ» به طراحی و ابتکار عمل تهران در برابر واشنگتن و پاسخ به نامه رئیسجمهور ایالات متحده پرداخت و نوشت: ایران میتوانست در برابر این طراحی یکی از دو گزینه آمریکا را بپذیرد، اما با اعلام یک سناریوی هوشمندانه تلاش کرد تا میز بازی مورد نظر خود را طراحی کند.
جمهوری اسلامی ایــران بارها ثابت کــرده است که به میز مذاکره و دیپلماسی بهعنوان یکی از راهحلهای معقول پایبند اســت. باوجود ایــن وقتی واشنگتن ایــن میز را بارها برهم زده، راه مذاکره بهوسیله بدعهدی آمریکا رسماً سد شده است. ایده مذاکره غیرمستقیم کــه در چنین بستری مطرح شــده اســت بهتر میتواند اهمیت خود را نشان دهد.
هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ میدهیم
به نظر میرسد ابتکار عمل ایران در طرح مذاکره غیرمستقیم، نهتنها برای ایالات متحده دستاوردی نداشت؛ بلکه موجب غافلگیری ترامپ شد ضمن اینکه رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز در واکنش به تهدیدات وی از آمادگی کامل نیروهای مسلح در صورت بروز هرگونه تهدید خبر داد.
سرلشکر باقری در بیان بخشی از جزئیات پاسخ ایران به نامه ترامپ گفت: در این پاسخ که البته مقام معظم رهبری اوامرشان را فرمودند و وزیر امور خارجه آن را منتقل کرد، تدابیر ایشان بر این مبنا بود که در مقابل تهدید با تمام قوا پاسخ خواهیم داد، اما ما جنگطلب نیستیم و قصدی بر آغاز جنگ نداریم.
وی درباره بخش دیگری از پاسخ ایران گفت: مذاکره مستقیم نخواهیم کرد؛ اما مذاکره غیرمستقیم ایرادی ندارد و شما بدقولترین و بدعهدترین طرف در مذاکره بودید و لذا هیچ اعتمادی به شما وجود ندارد، اما ما راه [مذاکره غیرمستقیم] را نمیبندیم که اگر صادقانه حرکت کنید، بشود مذاکره کرد.
رئیس ستاد کل نیروهای مسلح درباره واکنش به تهدیدات ترامپ هم گفت: وضعیت پدافند هوایی، سطح تولید و توانمندی موشکی، توانمندی پهپادی و کروز ما امروز با عملیات وعده صادق دو و عملیات پنج آبان دشمن قابلمقایسه نیست بهطوریکه هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهیم داد.
تهدید یا گفتگوی متقابل با آمریکا
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دانا با اشاره به اینکه پاسخ ایران به نامه رئیسجمهور آمریکا متقابل یعنی العین و بالعین بوده است، تصریح کرد: ایران هیچگاه زیر بار خواسته ترامپ نخواهد رفت، اگر تهدید کرده باشد تهدید میکنیم و اگر از سر گفتگو و مذاکره وارد شده باشد از گفتگو و مذاکره سخن خواهیم گفت.
علیرضا سلیمی با اشاره به اینکه پیش از این به طور مفصل درباره مسائل هستهای مذاکره و گفتگوهای طولانی صورتگرفته است، ادامه داد: بیشترین نظارتهای بینالمللی بر فعالیتهای هستهای ایران صورتگرفته است این موضوعی است که خود مقامات آژانس به آن اذعان دارند از طرف دیگر ایران در مسئله توان هسته پیشرفتهای چشمگیری داشته است به طوری که شرایط و موقعیت امروز ما بسیار متفاوتتر از دوران مذاکرات برجام است در عین حال سیاستهای اصلی هستهای جمهوری اسلامی ایران از سوی رهبری تعیین شده و اصل و اساس آن بر پایه فعالیت صلحآمیز هستهای است.
وی با اشاره به اینکه امروز توان هستهای و نظامی جمهوری اسلامی ایران با گذشته قابلقیاس نیست تصریح کرد: این مسئله قدرت چانهزنی ایران را بهشدت افزایش خواهد داد ضمن اینکه در صورت هرگونه مذاکره غیرمستقیم، گفتگو درباره مسائلی غیر از مسائل هستهای غیرممکن است هیچ کشوری درباره توان موشکی خود مذاکره نمیکند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز جمهوری اسلامی ایران توان پاسخگویی به هرگونه تهدیدی را دارد خاطرنشان کرد امروز توان نظامی و دفاعی ما از دوران وعده صادق هم پیشرفتهتر شده است به طوری که همه گزینههای نظامی جمهوری اسلامی ایران روی میز است؛ آمریکا بداند علاوه بر پایگاههای نزدیک آنها در منطقه، برخی پایگاههای دوردست آمریکا نیز جز اهداف مشروع ما به شمار میروند.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!