حالت تاریک
دوشنبه, 26 شهریور 1403
در گفتگو تفصیلی «تهران نیوز» مطرح شد؛

عملکردهای دهه ۹۰؛ عبرت‌های پیش روی دولت چهاردهم

عملکردهای دهه ۹۰؛ عبرت‌های پیش روی دولت چهاردهم

استاد دانشگاه آزاد اسلامی گفت: رئیس‌جمهور در انتخاب کابینه دولت چهاردهم، همکارانی را انتخاب کند که دلبسته غرب و آمریکا نباشند، دولت چهاردهم در این راه باید از دهه 90 عبرت بگیرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، با برگزاری چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان با کسب اکثریت آرا موفق شد تا به عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران اسلامی انتخاب شود.

با بررسی آراء و تفکرات حامیان سیاسی رئیس‌جمهور آنچه به عنوان یک توصیه می‌توان مطرح داشت، امتداد مسیری است که شهید رئیسی در سه سال ریاست‌ جمهوری خود در پیش گرفت، بررسی تاریخ ایران نشان می‌دهد که هیچگاه توسل به قدرت‌های خارجی و تلاش برای ایجاد توازن حضور و نفوذ آنان نتوانسته است کشور را به ثبات برساند.

در همین خصوص با سید ابوالقاسم هاشمی استاد دانشگاه آزاد اسلامی به گفتگو پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

تهران نیوز: به نظر شما شهید رئیسی چه ویژگی‌های بارزی داشت؟

ابوالقاسم هاشمی: فقدان رئیس‌جمهور شهید و همراهان اگرچه دردناک است، اما شهید رئیسی با ارائه یک مدل انقلابی و جهادی از حکمرانی نشان داد که در عین پایبندی به اصول و شعارهای انقلاب می‌توان گره‌گشا و بن بست شکن بود، از این رو، ایشان و سیره حکمرانی‌اش برای ملت جاذبه یافت و مردم با تشییع میلیونی، ایشان را عزتمندانه بدرقه کردند.

به تعبیر رهبر معظم انقلاب، رئیس‌جمهور شهید در خدمتگزاری به کشور، یک نصاب تازه‌ای را به وجود آورد، یکی از توفیقات دولت سیزدهم، زنده کردن امید و اعتماد در میان مردم بود، شهید رئیسی در مسائل خارجی، از فرصت‌ها به بهترین وجهی استفاده کرد. ایران را در چشم رجال سیاسی دنیا بزرگ‌تر و برجسته‌تر کرد. 

علاوه بر نمایش عمق رابطه عاطفی مسئولان با مردم، باطل‌السحر برخی بافته‌های دشمنان مبنی بر وقوع فروپاشی اجتماعی در ایران یا تضعیف سرمایه اجتماعی نظام و مسئولان بود، برای مردم، کرامت و عزت قائل می‌شد، به جوان‌ها اعتماد می‌کرد، به کسانی که به خود او بدی کرده بودند، با کرامت برخورد می‌کرد، در مرزبندی با دشمنان انقلاب صراحت داشت، هر کدام از این‌ها برای سیاستمداران ما یک سرمشق است.

رهبر معظم انقلاب شهید آیت‌الله رئیسی را رئیس‌جمهور جامع الاطراف نامیدند که دلایل این موضوع را می‌توان در مواردی مانند زیست ایشان در یک خانواده از جنس مردم و چشیدن طعم فقر و محرومیت و استمرار این سبک زیستی حتی در دوره ریاست عالی بر دو قوه اصلی کشور دانست.

تلاش برای ارتباط موثر از همه نیروهای حاضر در انقلاب و همه جریان‌های سیاسی، پرهیز از یچیدگی و تکبر در مواجهه با مردم به عنوان ولی نعمتان جامعه، خدمت شبانه‌روزی به محرومان و مستضعفان به عنوان بر هم زننده سناریوی جریان تحریف مبنی بر سیاه نمایی و امیدسوزی از نظام اسلامی و تلاش برای حفظ وحدت و آرامش از دیگر ویژگی‌های بارز شهید رئیسی بود.

آنچه از سیره و خصائل رئیس‌جهور شهید گفته و نوشته می‌شود باید بستری باشد برای الگوسازی جهت رئیس‌جمهور تراز در انقلاب اسلامی، به عقیده من شعارها، صرفا یک سری کلمات برای ایجاد هیجانات در جوامع نیستند؛ بلکه شعار، خط مشی یک جریان را معرفی می کند. زنده ماندن شعارهای یک ملت، به حیات آن ملت کمک می‌کند.

تهران نیوز: از دیدگاه شما دولت سیزدهم در چه زمینه‌‌هایی موفق بود و می‌توان از آن به عنوان الگو یاد کرد؟

هاشمی: هنر دولت سیزدهم آن بود که کشور را معطل گشایش‌های خارجی نکرد، به گونه‌ای که هم زمان با پیشبرد مذاکرات برای احیای برجام، گزینه‌های متعدد را در سیاست و روابط خارجی فعال کرد و همزمان برای شکوفاسازی ظرفیت‌های مغفول در کشور تلاش کرد.

در این چارچوب، ضمن ایجاد ثبات در مذاکرات برجامی، حدود نه هزار واحد تولیدی را احیا کرد، به فعال سازی ظرفیت های مغفولی مانند موقعیت کریدوری ایران پرداخت و هم زمان به توسعه روابط با کشورهای منطقه‌، همسایه و شرقی پرداخت. بنابراین، توانست شاخص‌های مختلف کلان اقتصادی را بهبود بخشد.

جالب آنکه وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به یکی از سناتورهای آمریکایی که دولت ایران چگونه توانسته فروش نفت خود را از 311 هزار بشکه به حدود دو میلیون بشکه در روز برساند، اعتراف می‌کند: چون آن‌ها منتظر ما (مذاکرات) نماندند و از شیوه‌های مختلف برای فروش نفت تلاش کردند.

اگر چه دولت سیزدهم در حل مشکلات کشور به طور کامل موفق نبود، اما نکته مهم آن است که این دولت تلاش‌های لازم را برای گره‌گشایی از وضعیت کشور و مشکلات مردم به عمل آورد و از هر فرصتی در این زمینه به صورت بهینه استفاده کرد.

در دولت آقای رئیسی در حالی که تلاش شد تا مذاکرات هسته‌ای به سرانجام برسد؛ اما تکیه اصلی بر تقویت قدرت ملی از طریق مولفه‌های داخلی بود که حتی سبب تقویت نگاه خارجی به کشور نیز شد که نمونه آن عضویت در سازمان‌های مختلف بین‌المللی و گشایش کریدورهای بین‌المللی به ایران بود.

تهران نیوز: دهه 90 چرا موجب عبرت و تجربه شد؟ 

هاشمی: تعطیلی ۹۵ درصدی برنامه هسته‌ای کشور، افزایش تهدید و ناامنی، دو برابر شدن تحریم‌ها، درازتر شدن زبان آمریکا و غرب، قفل شدن اقتصاد، کاهش صادرات نفت به یک پنجم، تورم ۶۰ درصدی، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی، بدهی ۱۵۰۰ هزار میلیاردی و...، بخش کوچکی از میراث خسارتبار دولت روحانی در دهه 90 است.

میراث روحانی علاوه بر خزانه خالی و افزایش تحریمی به ‌واسطه ناتوان‌سازی برنامه‌های هسته‌ای، نقدینگی بالای ۴ هزار همت است، گسلی که اگر فرو ریزد، ابر تورم بی‌سابقه‌ای را رقم می‌زند، شرح این شرایط از آن جهت است که مسبب افزایش مستمر قیمت‌ها را بشناسیم و بدانیم دولت شهید رئیسی میراث‌دار چه ویرانه‌ای بود.

همچنین اعتماد بیش از اندازه دولت روحانی به طرف آمریکایی و عدم اتخاذ تدابیر مناسب در مذاکره با غرب، خسارت بزرگی را برای کشور به بار آورده بود، برخی می‌خواهند این تجربه تاریخی برای حل مشکلات کشور آن هم بدون آویزان شدن به غرب، مدفون شود، دولت چهاردهم در این راه باید از دهه 90 عبرت بگیرد، رئیس‌جمهور در انتخاب کابینه دولت چهاردهم، همکارانی را انتخاب کند که دلبسته غرب و آمریکا نباشند، مثل آن دولتی که در تاریخ ایران اسلامی عبرت شد.

بدون شک ملت ایران، به دنبال تشکیل دولت قوی و خدمتگزار است، دولت قدرتمندی که بتواند مشکلات مردم را حل کند، در واقع توفیقات رئیس‌جمهور شهید، آیت‌الله رئیسی برای ملت ایران تبدیل به یک شاخص عینی شد.

خدمتگزار شایسته به دنبال رقابت‌های منفی با سایر قوا نیست؛ به دنبال حاشیه‌پردازی و فرافکنی نیست؛ دغدغه‌اش احیاء امید در جامعه است، امیدواریم حالا که آقای پژشکیان با اعتماد مردم و تنفیذ حکم وی توسط مقام معظم رهبری در منصب ریاست جمهوری قرار گرفته‌اند احیاگر راه شهیدان جمهور رجایی و رئیسی شود.

تهران نیوز: دولت چهاردهم باید چه نکاتی را از دولت‌های قبلی برای خود عبرت قرار دهد؟

هاشمی: رهبر حکیم و فرزانه انقلاب در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری آقای پزشکیان، 10 توصیه کلیدی، نجات‌بخش و سعادت‌آفرین مطرح کردند که معتقدم تخطی از هر کدام از آنها، نه تنها ناکارآمدی دنیوی که عقاب اخروی را نیز در پی خواهد داشت: استفاده از ظرفیت‌های مردمی: «با مردم»، «در میان مردم» و «برای مردم بودن»، بهره‌گیری از ظرفیت علمی و عملی نیروهای بی‌شمار و فراوان خلاق، نوآور و مبتکر، استفاده درست از ثروت‌های طبیعی سرشار کشور و برخورداری از روحیه جهادی، درست مثل شهید رئیسی و دولت سیزدهم از جمله تاکیدات رهبر انقلاب در این مراسم بود.

رهبر انقلاب همچنین بر تعامل با سایر قوا و ارکان اداره کشور، رعایت اولویت‌ها که نخستین آنها اقتصاد است و دومین آنها ارتباط با همسایگان و کشورهایی که در شرایط سخت و دشوار به ایران کمک کردند، بی‌اعتنایی به وسوسه‌های دو قطبی‌سازی، رهاکردن مجادلات انتخاباتی، گره نزدن هیچ‌یک از مسائل کشور به موضوعات خارجی و برخورد فعال و اثرگذار با مسائل جهانی، مثل شهید امیرعبداللهیان تاکید ویژه داشتند.

اگر بر اساس این الگوها افراد انتخاب شوند جای نگرانی نیست اما با توجه به نگاه متفاوت اکثریت اعضای شورای راهبری و کمیته‌های زیر مجموعه آن با دیدگاه و بینش اسلامی و انقلابی جناب پزشکیان، باید نگران بود که گزینه‌های این شورا و کمیته‌های یاد شده برای تصدی وزارت و پست‌های حساس و کلیدی با آنچه رئیس‌جمهور درپی آن است فاصله‌ای پُر‌ناشدنی داشته باشد که نمونه‌های آن از هم‌ اکنون قابل دیدن است.

انتهای خبر/*

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از