حالت تاریک
جمعه, 25 آبان 1403
گنبد آستان امامزاده عبدالله ترک خورد
مدیر آستان امامزاده عبدالله (ع):

گنبد آستان امامزاده عبدالله ترک خورد

مدیر آستان امامزاده عبدالله (ع) از وجود ترک‌های خطرناک گنبد و بقعه بنای امامزاده عبدالله و رطوبت بسیار مزمن در این اثر دوران صفوی خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، آستان امامزاده عبدالله (ع) در شهرری واقع شده و آرامستان آن مدفن مشاهیر و شخصیت‌های سرشناس معاصر همچون صابر همدانی‌، صادق سرمد، وحید دستگردی‌، محمد هاشم افضل العلما، شمس‌العلمای محلاتی‌، محمد ثانی خوانساری‌، استاد جعفر شهیدی، علی دشتی، عمادالکتاب و شهدای 16 آذر و نیز کشته‌شدگان تیفوس در زمان جنگ جهانی دوم است.

این امامزاده که در 14 اردیبهشت 1378 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده، دارای گورستان‌، صحن و بقعه است که پیش از این 12 هزار مترمربع بود و بعدها مساحت گورستان تقریباً به 90 هزار مترمربع افزایش یافت.

بنای اصلی ساختمان بقعه به احتمال قوی مربوط به قرن یازدهم و از آثار دوره صفوی بوده و تزئینات و ایوان شرقی رواق فعلی آن توسط میرزا کاظم خان نظام‌الملک در سال 274 قمری صورت گرفته و گنبدی بزرگ بر فراز آن و ایوانی هم در شمال حرم احداث شده است.

این امامزاده دارای ایوان‌، رواق و ضریح است‌. آینه‌کاری‌های ایوان در سال 1362، بازسازی شده است‌ و اصل بنا به دوره صفویان بازمی‌گردد. ناصرالدین‌شاه به علت وجود کتیبه‌ای بر سر در ایوان دستور مرمت آن را داد و دو مرمت هم در سال 1325، انجام شده که شامل مرمت رواق و درِ خاتم 125 ساله‌ای است که به همت مرحوم حاج مهدی دربال و پدرش‌ آقا ملاعباس‌ صورت گرفته و سازنده آن میرزا کاظم‌خان نظام‌الملک بوده است‌.

سبک نقاشی‌های زیر گنبد که قدیمی‌ترین نقوش به کار رفته در بقعه است‌، به دوره صفویه بازمی‌گردد و شباهت فراوانی به نقوش چهل‌ستون‌، عالی قاپو و دیگر بناهای میدان نقش جهان دارد.

به‌تازگی تَرَک‌هایی بر بنای بقعه و گنبد آستان امامزاده عبدالله شهرری ایجاد شده که با توجه به اهمیت بنا و لزوم حفظ این بنای ارزشمند باعث نگرانی شده است که در گفت‌وگویی با مدیر آستان امامزاده عبدالله (ع) پیگیری این آستان برای مرمت اثر را جویا شدیم.

حجت‌الاسلام جواد علیرضایی در خصوص ایجاد ترک بر بنای بقعه گفت: پس از مشاهده رطوبت بسیار زیاد و مزمن در این مجموعه و همچنین ترک بر بنا و گنبد این مجموعه درخواستی مبنی بر مرمت بنا به اداره میراث فرهنگی ارسال و پس از تعیین شرکت مرمت‌کار، تحقیقات در این زمینه آغاز شد.

وی با اشاره به مکاتبات کتبی با سازمان اوقاف افزود: در این مکاتبه آمده است که پیروی رفع نواقص ساختمانی آستان امامزاده عبدالله (ع) در خصوص ترک‌های خطرناک گنبد بقعه شریف و رطوبت بسیار مزمن و تخریب‌کننده پی‌های قدیمی آستان، باید با هماهنگی اداره میراث مرمت صورت بگیرد و در ابتدا نواقص و چالش‌ها بررسی و راهکارهای نجات بنای قدیمی آستان تهیه شود.

مدیر آستان امامزاده عبدالله (ع) به دستور رسمی و کتبی رئیس سازمان اوقاف اشاره کرد و گفت: به دستور حجت‌الاسلام خاموشی مرمت تخصصی بنا زیر نظر متخصصین رسمی و قانونی این کار با رعایت صرفه و صلاح آستان امامزاده عبدالله (ع) امری است ضروری لذا با پیشنهاد این تولیت موافقت شده است.

علیرضایی افزود: رطوبت بسیار زیادی در بنای این آستان وجود دارد که نیاز به رسیدگی فوری دارد و نیز گنبد این بنا از عرض و طول ترک برداشته که البته قابل جبران و مرمت است.

منبع: تسنیم

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از