کشف نشانههای عصر مفرغ جدید در شهر ری
سرپرست برنامه باستانشناسی دژ رشکان ری از کشف بقایای عصر مفرغ در محدوده دژ رشکان خبر داد و گفت: مواد فرهنگی کشف شده مربوط به ۴ هزار سال پیش و دوره تاریخی ۱۵۰۰ تا ۱۹۰۰ قبل از میلاد با نام دوره مفرغ جدید است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، عصر مفرغ به سه دوره کوچکتر شامل قدیم، میانی و جدید تقسیم شده که در روزهای اخیر نشانههایی از دوره مفرغ جدید در محدوده دژ رشکان و بزرگراه امام علی (ع) در محدوده شهر ری کشفشده است. دوره مفرغ جدید (حدود 1900 تا 1500 قبل از میلاد) نیمه اول هزاره دوم قبل از میلاد را در برمیگیرد و در این دوره شاهد شکلگیری فرهنگهای مختلف منطقهای هستیم.
سفالهای قرمز منقوش و خاکستری که در محدوده کاوشهای جدید و نیز در محدوده بنای باستانی دژرشکان کشفشده ازجمله مستندات مهم باستانشناختی در زمینه تحلیل برهمکنشهای فرهنگی در عصر مفرغ به شمارمی آیند.
عصر مفرغ جدید، که بخشی از دوره طولانی عصر مفرغ (3000 تا 1500 ق. م) است، دورهای تحولزا در تاریخ تمدن بشری است و کشف این دوره در ری که این برش از تاریخ، تا پیش از این در ری ناشناخته بود، افقهای تازهای برای پژوهشهای تاریخی و باستانشناسی گشوده و اهمیت این شهر را دوچندان کرده است.
سرپرست برنامه باستانشناسی دژ رشکان ری از آغاز فصل سوم کاوشهای باستانشناسی در محوطه تاریخی دژ رشکان خبر و ادامه داد: این کاوشها با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و با هدف تعیین عرصه و ارائه حریم پیشنهادی این محوطه تاریخی از اوایل مهرماه سال جاری آغاز شده است.
قدیر افروند با اشاره به اهمیت این پژوهش بیان کرد: تمرکز اصلی ما بر شناسایی محدوده تاریخی شهرری در دوره سلجوقیان است، شهرری در این دوره با گسترشی بیسابقه به وسعت حدود 500 هکتار رسید. بخشهایی از این محدوده در زیر شهر فعلی ری قرار دارد و برای حفاظت و بهرهبرداری از این منطقه به برنامهریزی دقیق نیاز است.
وی افزود: در حال حاضر عمیقترین گمانه باستانشناسان در محدوده باروی چهارم که محدوده تاریخی گورستان برین است تا عمق 4 متر و 80 سانتیمتر از سطح و تا رسیدن به خاک بکر پیشروی کرده که پس از آن آثار انسانی قابل تصور نیست و از این منطقه پایینتر لایههای زمینشناسی قرار دارد.
سرپرست برنامه باستانشناسی دژ رشکان ری تصریح کرد: در عمق 140 سانتیمتر به پایین، برای اولین بار به دورهای برخورد کردیم که در شهرری بیسابقه بوده و مربوط به دوره پیش از تاریخ است. در این مرحله از کاوشها سفالهایی به 2 رنگ خاکستری و آلویی تا عمق 3 متر 20 سانتیمتر کشف شد و میتوان گفت این عمق 2 متری از اهمیت بالایی برخوردار است و برای باستانشناسان موضوع غیرمنتظرهای است.
افروند در پایان خاطرنشان کرد: کشف حاضر، مربوط به دوره پیش از تاریخ چشمهعلی و دوره تاریخی ری که از حکومت مادها آغاز شده، بود و به حدود 3 هزار سال قبل برمیگردد. این مواد فرهنگی مربوط به 4 هزار سال پیش است و دوره 1500 تا 1900 قبل میلاد را به تصویر میکشد که به دوره مفرغ جدید شهرت دارد.
منبع: تسنیم
انتهای خبر/