
یادداشت؛
فرزندآوری؛ دغدغهای مهم در جامعه ایرانی
به دلیل کاهش شدید جمعیت در کشور ایران، سران و مسئولان ایرانی به دنبال ارائه راهکارهایی برای افزایش فرزندآوری و رشد جمعیت در کشور هستند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»؛ پریسا کسائی، فعال رسانهای در یادداشتی نوشت: دغدغه افزایش جمعیت از سالهای گذشته در کشور مطرح شده و به دنبال آن، تلاش برای ایجاد انگیزه، امکانات و... سرلوحه کار سران کشور و ارگانهای مختلف قرار گرفته است تا خانوادههای ایرانی برای حفظ نژاد و افزایش جمعیت کشور اقدامی انجام دهند.
اما متأسفانه میزان رغبت خانوادهها برای فرزندآوری کاهش پیدا کرده و اکثر آنها تئوری تک فرزندی را دنبال میکنند، اغلب مردم مهمترین دلیل تربیت یک فرزند در زندگی مشترکشان را وضعیت نامناسب اقتصادی دانسته و از فشار مالی که در آینده گریبانگیرشان خواهد شد هراس دارند.
وضعیت اقتصادی مناسب؛ عامل تقویت فرزند آوری
وضعیت مناسب اقتصادی، دلگرمی خوبی برای تربیت چند فرزند در خانوادهها ایجاد میکند اما متأسفانه شرایط اقتصادی کشور بهگونهای بوده که میزان تمایل پدران و مادران ایرانی را برای فرزندآوری کاهش داده است، یعنی ترس از عدم ثبات مالی، اجازه تفکر برای پرورش چند فرزند را به آنها نمیدهد.
یکی دیگر از عوامل گرایش به تک فرزندی، ترس بانوان از باردار شدن، طی کردن دوران بارداری و دوره پس از زایمان است. چرا که زنان در این دوران با افسردگیهای شدید مواجه شده و همه روحیه خود را از دست میدهند، اکثر مردان نیز توجه مناسبی به زنان خود در این دوران نداشته و دغدغه فراهم کردن فضای آرام، بدون استرس و سرشار از محبت را برای همسرانشان ندارند که همین مسئله باعث ایجاد افسردگیهای حاد دوران بارداری و پس از زایمان در بانوان میشود.
عدم مقایسه زنان جامعه امروز با جامعه گذشته
نباید زنان جامعه امروز را با زنان جامعه گذشته مقایسه کرد چرا که شرایط زندگی هرکدام از آنان متفاوت بوده و سطح دغدغههایشان بایکدیگر فرق میکرد، جامعه امروز با مدرنیته ترکیب شده و زنان در جامعه امروزی بیشتر از گذشته به ظاهر خود اهمیت میدهند، یعنی چاق شدن در زمان بارداری و تغییر ظاهر زنان پس از زایمان بر اعتماد بنفس آنان تأثیر مستقیم داشته و مسیر افسردگی را برایشان هموار میکند.
عدم همکاری مردان در نگهداری و پرورش فرزندان نیز از مهمترین دلایل کاهش فرزندآوری، گرایش به تک فرزندی و نداشتن تمایل به فرزندآوری است، زیرا پس از به دنیا آمدن فرزندان، مادران هستند که تمام زندگی خود را وقف نوزادانشان کرده و از همه چیز خود حتی تفریحات با دوستانشان برای رسیدگی به فرزندانشان میگذرند، این درحالی است که مردان هیچگونه مسئولیتی را برای نگهداری از فرزند در خانه بهعهده نگرفته و آن را وظیفه زنان میدانند.
همکاری مشترک زنان و مردان در تربیت فرزندان
فرزندآوری و تربیت فرزند در جامعه امروزی نیازمند همکاری مشترک میان پدران و مادران است، یعنی رشد و شکوفایی یک کودک با مشارکت دونفر یعنی مادر و پدر انجام میشود و مادر بهتنهایی توانایی نگهداری از فرزندش را ندارد، پس پدران نیز موظف به همکاری حداکثری برای حفظ و رشد و فرزندان خود هستند.
زنان محور اصلی فرزندآوری و تربیت فرزندانند برای همین توجه به خواستههای آنان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، اگر بانوان تمایل به فرزندآوری داشته باشند زمینه آن را نیز فراهم کرده و با اشتیاق بهدنبال رویای مادر شدن حرکت میکنند، اما اگر زنان آمادگی نداشته و در زندگی مشترک تحت فشار روحی قرار بگیرند، هرگز به دنبال پرورش فرزند نخواهند رفت.
پس ضروری است تا مردان را برای ارائه رفتاری مناسب در هنگام بارداری و دوران پس از زایمان آماده کرده و آنها را از خطرات عدم توجه به همسرانشان در این دوران آگاه کنیم، زیرا همین مسئله موجب تقویت روحیه برای به دنیا آوردن فرزندان بیشتر در زنان شده و انگیزه مادر شدن را در وجودشان تقویت میکند.
فردگرایی؛ عاملی مهم در عدم فرزند آوری
یکی دیگر از عوامل کاهش جمعیت و عدم فرزندآوری، فردگرایی و توجه به خواستههای شخصی افراد است، یعنی یک مرد و یک زن به دلیل بیاعتماد بودن به زندگی مشترک و همسرشان فقط به دنبال رشد و تقویت خود بوده و نمیخواهند با فرزندآوری چرخه رشد خود را برای همیشه متوقف کنند، همین موضوع موجب توافق آنها برای زندگی بدون فرزند داشتن شده و از فرزندآوری گریزان میشوند.
همه مشکلاتی که در این یادداشت برای عدم فرزندآوری و کاهش جمعیت مطرح شد، فقط گوشهای از مشکلاتی است که در مسیر فرزندآوری وجود دارد، این دغدغهها نیازمند راهکارهایی جدی و صدالبته کاربردی از سوی مسئولین بوده تا جامعه ایرانی را به سوی فرزندآوری و تربیت فرزندانی سالم و صالح سوق دهد.
ایجاد انگیزه در بانوان برای فرزند آوری
توجه به بانوان که پناه بزرگی برای رشد و نمو فرزندان هستند بالاترین اهمیت را داشته و غفلت از آن در طولانی مدت باعث ازبین رفتن حس مادریشان خواهد شد، همچنین ایجاد انگیزه برای بانوان نیز یکی دیگر از راهکارهای مهم برای نجات کشور از بحران کاهش جمعیت است.
مسئولان کشور نیز موظف هستند تا وضعیت اقتصادی کشور را تقویت کرده و ثبات مالی را به خانوادههای ایرانی هدیه کنند، زیرا منبع درآمد قطعی و ثبات شغلی باعث تقویت اراده پدران و مادران برای تربیت چند فرزند در زندگی مشترک میشود.
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!