حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن تهران نیوز | tehrannews هستید؟
ضربه ناترازی انرژی به کوره‌های کارخانه سیمان
با قطعی‌های مکرر برق صورت گرفت؛

ضربه ناترازی انرژی به کوره‌های کارخانه سیمان

بحران ناترازی انرژی در قطعی برق و گاز، ضربه جبران‌ناپذیری را به تولید و صادرات صنعت سیمان زده و منجر به خاموشی بیش از نیمی از کوره های کارخانه های تولید سیمان شده است.

 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، امسال با شدت یافتن ناترازی انرژی که محصول غفلت به توسعه زیرساخت‌ها در سال‌های گذشته بوده، بخش‌های مختلف صنعت شاهد افت تولید و فعالیت واحدها و کارخانه‌ها با نیمی از توان تولید هستیم که بازتاب آن در کاهش تولید و صادرات به نمایش درآمده است.

 در این میان صنعت سیمان که نزدیک به ۹۰ سال سابقه تولید در ایران دارد و جزو صنایع مورد نیاز در ساخت و سازها محسوب می‌شود، امسال با مشکل قطعی برق و گاز دست و پنجه نرم می‌کند.

 قطعی‌های مکرری که امسال از مهرماه یعنی یک ماه زودتر از سال گذشته شروع شده و همچنان ادامه دارد، منجر به خاموشی ۳۰ تا ۷۰ درصدی کوره‌های سیمان شده است.

 هر چند صنعت سیمان می‌تواند از سوخت‌های جایگزین از جمله مازوت استفاده کند و مازوت در فرایند تولید سیمان از بین می‌رود؛ اما به‌خاطر چالش‌های زیست‌محیطی اجازه بهره‌مندی از سوخت جایگزین در شرایط قطعی گاز و برق به صنعتگران را نمی‌دهد.

 اکنون تعدادی از کارخانه‌های بزرگ سیمان مانند سیمان تهران، سیمان آبیک، سیمان شمال، فارس، درود، اصفهان و سپاهان به‌خاطر عدم تخصیص انرژی مناسب به‌صورت نیمه‌فعال به حیات خود ادامه می‌دهند.

 نمودارهای تولید در ۱۰ماهه امسال و مقایسه آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته پرده از وضعیت این صنعت برداشته است و آثار چالش محدودیت‌های برق و گاز را به‌وضوح نشان می‌دهد هر چند در این زمینه وزارت صنعت، معدن و تجارت سعی کرده است تا با ارائه بسته جبران تولید، با حمایت از این بخش صنعتی به جبران کاهش تولید بپردازند؛ اما همچنان مشکلات این صنعت باقی است و تا پایان فصل سرما ادامه خواهد داشت.

 درباره آخرین وضعیت صنعت سیمان با دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به گفتگو نشستیم. علی‌اکبر الوندیان با اشاره به اینکه وضعیت ناترازی انرژی همچنان باقی و تغییری نکرده است، گفت: باتوجه به سرمای کشور متأسفانه مجدد گاز کارخانه‌های تولید سیمان قطع شده و این روند روزبه‌روز تشدید می‌شود.

 وی ادامه داد: هر چند صنعت سیمان می‌تواند در شرایط ناترازی انرژی از سوخت جایگزین استفاده کند؛ اما اجازه مصرف سوخت جایگزین را به صنعتگران نمی‌دهند از دی‌ماه بود که وضعیت بهبود پیدا کرده بود و کارخانه‌های سیمان با ۵۰ درصد ظرفیت شروع به کارکرده بودند؛ اما دوباره سرما منجر شد تا ظرفیت تولید کاهش پیدا کند.

 اختصاص یک‌هفتم از نیاز صنعت سیمان به کوره‌ها

 دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان از نیاز حدود هفت میلیون مترمکعب کارخانه‌های صنعت سیمان خبر داد و گفت: از این تعداد، تنها یک میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب اختصاص‌یافته و تولید شرکت‌های بزرگ سیمانی را مختل و متوقف کرده است .

الوندیان ابراز کرد: بارها از سازمان محیط زیست درخواست کرده‌ایم که اجازه مصرف مازوت برای سیمان‌های خاکستری که منع مصرف ندارند را آزاد کند چرا که شاخص‌های محیط زیستی در این صنعت مورد آزمایش قرار گرفته است و استانداردهای زیست‌محیطی رعایت می‌شود؛ اما موافقتی صورت نگرفته است.

 وی با بیان اینکه اکنون تولید ۲ کارخانه بزرگ سیمان در تهران و آبیک متوقف شده است، افزود: اکنون کوره‌ها متوقف شده است و در تولید سیمان و کلینکر دچار مشکل شده‌ایم.

 دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اضافه کرد: بازار به سمت رونق ساخت و ساز می‌رود که به طور قطع کمبود سیمان در بازار منجر به بالارفتن قیمت در این حوزه می‌شود.

الوندیان با عنوان اینکه در ۱۰ ماه امسال ۶۱ میلیون تن کلینکر تولید کردیم، مطرح کرد: این آمار نسبت به مدت مشابه سال گذشته به کاهش پنج میلیون تنی روبرو است که کاهش ۷.۳ درصدی را نشان می‌دهد.

 کاهش ۲ درصدی در تولید و ۷ درصدی در صنعت سیمان

وی بیان کرد: امسال ۵۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تن سیمان تولید کردیم که نسبت به سال گذشته ۲ درصد کاهش‌یافته است که شامل کسری ۷۰۰ هزار تنی سیمان می‌شود.

 دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با بیان اینکه امسال ۵۴ میلیون تن در داخل مصرف داخل شده است، افزود: این آمار در سال گذشته ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تن بوده است و نشانگر سه درصد کاهش مصرف است.

 الوندیان آمارهایی از وضعیت کاهشی صنعت سیمان منتشر کرده و گفت: امسال با ۱۱ میلیون تن صادرات، 7 درصد کاهش داشته‌ایم.

 وی ابراز کرد: ۱۹ درصد نیز کاهش صادرات در کلینکر داشته‌ایم که این امر بازارهای صادراتی را تهدید می‌کند.

 دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان با اشاره به اینکه ناترازی انرژی به صنعت سیمان و اشتغال در این عرصه ضربه می‌زند، اذعان کرد: هر چند صنعتگران برای حفظ نیروها و متخصصان تلاش می‌کنند تا اشتغال را حفظ کنند؛ اما خودشان همچنان در تولید و صادرات متضرر می‌شوند و بخشی از درآمدهای کارخانه صرف هزینه‌های تولید می‌شود.

الوندیان خاطرنشان کرد: به‌صورت غیرمستقیم در حوزه حمل‌ونقل عمومی نیز اشتغال قابل‌توجهی تحت‌تأثیر ناترازی انرژی قرار گرفته است درصورتی‌که تولید کاهش یابد رانندگان نیز بیکار می‌شوند و این نیز در معیشت افراد تأثیر می‌گذارد.

بسته حمایت از تولید به کجا رسید؟

۱۱ دی‌ماه امسال و به دنبال قطع مکرر گاز و برق صنایع به دلیل مدیریت ناترازی انرژی در کشور، وزیر صنعت، معدن و تجارت از تدوین بسته ویژه‌ای را برای حمایت از صنایع در برابر خسارت قطع برق و گاز خبر داد.

 بر اساس گزارشی که اتابک به دولت داد، برق تحویلی به صنایع در ۶ماهه نخست امسال ۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش‌یافته است و زمان ازدست‌رفته صنایع برای تولید که پارسال ۱۴ درصد بود به ۲۲ درصد رسیده است، این در حالی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی در آغاز سال ۱۴۰۳ شعار و هدف «جهش تولید با مشارکت مردم» را تعیین کرده‌اند.

 در گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه صنایع پتروشیمی، فولاد و سیمان سهم ۴۲ درصدی در ارزش افزوده کل بخش صنعت و ۵۱ درصدی در کل صادرات غیرنفتی کشور دارند، تأکید شده است: عدم‌النفع ناشی از تولید ازدست‌رفته صنایع عمده کشور ناشی از اعمال محدودیت برق، فقط در تابستان ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷۳٫۵ همت بوده است.

 در طراحی این بسته حمایتی ابعاد مختلفی از جمله تسهیلات در پرداخت حق بیمه، مالیات سررسید شده، امهال در پرداخت اقساط وام‌ها و... پیش‌بینی شده است؛ اما تا به امروز این بسته در گیر و دار بررسی و تصویب مانده است.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در تازه‌ترین اظهارنظر، در گفتگویی از ارائه بسته حمایت از تولید در برابر ناترازی انرژی به معاون اول رئیس‌جمهور خبر داد و گفت: به‌زودی این بسته پیشنهادی به جلسه دولت باز می‌گردد.

 سید محمد اتابک اظهار داشت: این بسته اکنون در اختیار معاون اول رئیس‌جمهور است و روی آن کار کارشناسی انجام شده است و به‌زودی دوباره به جلسه دولت بازگردد.

 وی یادآور شد: این بسته قبلاً یک‌بار در کمیسیون زیربنایی دولت به تصویب رسیده بود؛ اما در کمیسیون اقتصادی مشکلاتی داشت و انجام نشد و سرانجام برای رفع ایرادات به معاون اول دوباره ارسال شد و ان‌شاءالله عملیاتی می‌شود.

 منبع: ایرنا

 انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.