«تهران نیوز» گزارش میدهد؛
حمام تاریخی ایجدانک، میراثی در حال فرسایش
حمام تاریخی روستا ایجدانک، یکی از مکانهای تاریخی و فرهنگی ارزشمند شهرستان ورامین بوده که به دلیل عدم توجه و نگهداری، در وضعیت نامناسبی قرار داشته و در حال فرسایش است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، حمام تاریخی روستا ایجدانک، یکی از مکانهای تاریخی و فرهنگی ارزشمند شهرستان ورامین بوده که ساخت آن به سال ۱۳۰۳ شمسی برگشته و در روستا ایجدانک از توابع بخش جوادآباد واقع شده و به دلیل عدم توجه و نگهداری مناسب، در وضعیت نامناسبی قرار دارد. این حمام که یادگاری از دوران گذشته است، نشاندهنده فرهنگ و سنتهای مردم این روستا بوده و به عنوان یک میراث فرهنگی نیازمند توجه و حفاظت است. با این حال، تاکنون اقدامات کافی برای مرمت و ثبت آن به عنوان یک بنا تاریخی انجام نشده و این امر نگرانیهای زیادی را در بین اهالی و دوستداران فرهنگ و تاریخ برانگیخته است.
مرمت و بازسازی حمام تاریخی
محمدرضا تاجیک در گفتگو با خبرنگار سرویس فرهنگی پایگاه خبری «تهران نیوز»، اظهار داشت: حمام روستا ایجدانک به عنوان اثری تاریخی، فاقد ثبت ملی و دارای مالکیت شخصی میباشد.
وی بیان داشت: در راستای حفظ و مرمت این حمام، توسط اداره میراث فرهنگی شهرستان ورامین و با همکاری بخشداری جوادآباد، شورای اسلامی و دهیاری ایجدانک، پرونده فنی آن جهت پیگیری و ثبت در فهرست میراث ملی کشور تهیه و در انتظار ثبت ملی و ابلاغ میباشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ورامین ادامه داد: در مهرماه سال جاری جلسه هماهنگی جهت مرمت و بازسازی حمام با حضور نماینده مالکان، رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان، رئیس شورا و دهیار روستا برگزار و مقرر گردید که چون این بنا شخصی میباشد، مالکان نسبت به مرمت آن اقدام و یا از طریق اجاره آن به سرمایهگذار بخش خصوصی، نسبت به مرمت آن تحت نظارت اداره میراث فرهنگی شهرستان و همچنین بهرهبرداری آن اقدام گردد.
تاجیک تاکید داشت: لازم به ذکر است تاکنون دو سرمایهگذار محلی و بومی جهت خرید و یا اجاره، مرمت و بازسازی، سرمایهگذاری و بهرهبرداری فرهنگی از حمام مذکور به نماینده مالکان، شورای اسلامی و دهیاری روستای ایجدانک معرفی شده است.
وی افزود: به دلیل اهمیت تاریخی بنا، با پیگیریهای اداره میراث فرهنگی شهرستان، در آذرماه سال جاری سعادتی معاون ادارهکل میراث فرهنگی استان تهران از حمام مذکور بازدید کرد و با دستور وی، تامین بودجه و مرمت اضطراری آن در دستور کار و اولویت پروژههای مرمتی شهرستان ورامین قرار گرفت.
وضعیت نامناسب حمام روستا ایجدانک
یکی از ساکنان روستا ایجدانک در گفتگو با خبرنگار ما گفت: وضعیت نامناسب حمام روستای ما، ناشی از بیتوجهی به اهمیت این بنای تاریخی و نبود برنامهریزی مناسب برای حفظ و مرمت آن است؛ بخشهای مختلف این حمام دچار فرسایش و تخریب شده و در برخی قسمتها، حتی نشانههایی از فروپاشی دیده میشود و این در حالی است که با مرمت و بازسازی این بنا، میتوان آن را به یکی از جاذبههای گردشگری منطقه تبدیل کرد و از ظرفیتهای فرهنگی و تاریخی آن بهرهبرداری نمود.
وی افزود: تاکنون تلاش کافی برای ثبت حمام روستا ایجدانک به عنوان یک بنا تاریخی انجام نشده و این امر باعث شده تا این میراث فرهنگی ارزشمند در معرض خطر نابودی قرار گیرد چرا که دارای مالکیت شخصی است و ثبت این بنا به عنوان یک اثر تاریخی، میتواند از تخریب بیشتر آن جلوگیری کرده و زمینهساز جذب اعتبارات و منابع مالی برای مرمت و نگهداری آن باشد؛ این موضوع نیازمند همکاری و هماهنگی بین نهادهای مختلف از جمله میراث فرهنگی، شهرداری و جامعه محلی و خصوصاً مالکان آن است.
حفظ هویت و تاریخ منطقه ایجدانک
یکی دیگر از ساکنان روستا در گفتگو با خبرنگار تهران نیوز گفت: حمام روستای ایجدانک، علاوه بر ارزش تاریخی و فرهنگی، نمادی از زندگی و سنتهای مردم این منطقه است، بر اساس چیزی که ما در ذهن داریم این حمام در گذشته مکانی برای اجتماع و تبادل نظر میان اهالی روستا بوده، بخشی از هویت فرهنگی مردم ایجدانک را تشکیل میدهد و حفظ و مرمت این بنا، به معنای حفظ هویت و تاریخ این منطقه و انتقال آن به نسلهای آینده است.
وی ادامه داد: اهالی روستای ایجدانک و دوستداران میراث فرهنگی، بارها درخواستهای خود را برای مرمت و ثبت این حمام تاریخی به نهادهای مربوطه ارائه دادهاند اما متأسفانه تاکنون پاسخ مناسبی دریافت نکردهاند. نهادهای دولتی نیز بر این امر تلاش دارند اما عدم همراهی مالکان خصوصی آن بنبستی بر این کار است؛ این در حالی است که با توجه به اهمیت این بنا، لازم است که نهادهای مسئول با توافق مالکان به سرعت وارد عمل شده و برنامهریزیهای لازم را برای حفظ و مرمت این اثر ارزشمند انجام دهند اما عدم وجود قانونی که مالکان را نسبت به این امر راغب کند، حس میشود.
این ساکن روستای ایجدانک بیان داشت: در نهایت، با توجه به گذشت زمان، ضرورت توجه به وضعیت این حمام و اقدامات فوری برای مرمت و ثبت آن به عنوان یک بنای تاریخی بیش از پیش احساس میشود. این امر نه تنها به حفظ یک میراث فرهنگی ارزشمند کمک میکند، بلکه میتواند به رونق گردشگری و توسعه اقتصادی منطقه نیز کمک نماید و با همکاری و همدلی بین نهادهای دولتی و مردم محلی و مالکان، امید است که این بنای تاریخی از خطر نابودی نجات یابد و به عنوان نمادی از فرهنگ و تاریخ منطقه، باقی بماند.
انتهای خبر/*