کارشناس روابط بینالملل مطرح کرد:
شکلگیری بلوک منطقهای با کنشگری شهید سلیمانی
کارشناس روابط بینالملل گفت: اقدامات سردار سلیمانی به عنوان کنشگری فعال در حوزه دیپلماسی، موجب شد تا با شکلگیری بلوک منطقهای، مذاکرات چندجانبه و تفاهمنامههای امنیتی که شاهد آن بودیم، منعقد شود.
مهدیه شادمانی در گفتگو با خبرنگار سرویس سیاسی پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، مقابله با داعش و اضمحلال این گروهک تروریستی را مهمترین اقدام شهید سلیمانی برای ثبات منطقه خواند و اظهار کرد: داعش در عراق و سوریه با داشتن 40 هزار نیروی نظامی، 110 هزار کیلومتر از منطقه را به تصرف خود درآورده بود و این در حالی است که الگوی مدیریت استراتژیک سردار سلیمانی در بخشی از منطقه که با محوریت جبهه مقاومت بود، مبتنی بر دوراندیشی و تبدیل تهدید به فرصت بود.
وی منطقه غرب آسیا را محلی برای حضور بازیگران فرامنطقهای دانست و عنوان کرد: این مسئله در کنار بیثباتی دولتهای موجود، زمینهساز بحرانهای فراوان امنیتی شد و شاید بتوان گفت بخش اعظمی از منازعات و تنشهایی که در فضای بینالملل رخ میدهد، در منطقه خاورمیانه بوده که حتی به عنوان یک کمربند شکننده نیز شناخته میشود.
این کارشناس روابط بینالملل در خصوص چگونگی شکلگیری محور مقاومت، بیان کرد: با توجه به شرایط بحرانی خاورمیانه، محور مقاومت از دهه 80 با هدف به چالش کشیدن هنجاری و عملی نظم لیبرالی که به دنبال تامین امنیت رژیم صهیونیستی و آمریکا و همچنین مقابله با این فضای تنشزا و منازعهآمیز بود، ایجاد شد.
شادمانی یادآور شد: نقش نخست جمهوری اسلامی ایران به عنوان حضور مستشاری در فضای نظامی و سازماندهی مستقیم منطقه، منجر به ظهور حشدالشعبی در عراق و مصالحه بین قبایل و اقوام در سوریه و تشکیل بسیج مردمی شد، همچنین سردار سلیمانی با کسب رضایت روسیه از طریق ایجاد ثبات در منطقه و مقابله با اقدامات تروریستی داعش، توانست یک تقسیم کار برای مبارزه با داعش طرحریزی کند، بدین شکل که حفاظت از فضای هوایی به روسیه و فضای زمینی به جبهه مقاومت واگذار شد و در نتیجه این همکاری و ائتلاف، موجب امنیت منطقه و اضمحلال داعش شد.
وی با بیان اینکه شهید سلیمانی تنها به عنوان یک عنصر نظامی و امنیتی شناخته شده است، افزود: این در حالی است که نقش اصلی او در زمینههای مختلف به ویژه در پیشبرد مناسبات اقتصادی ایران با همسایگان ایران کاملاً مشهود است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه مطرح کرد: پس از سقوط داعش، پیگیریهای سردار سلیمانی برای ایجاد ثبات در راستای افزایش تبادلات تجاری ایران و عراق، آمار این تبادلات را در سال 97 به رقم بیش از 9 میلیارد دلار رساند، در این راستا نیز سردار سلیمانی تلاشهای بسیاری برای شکلگیری رابطه اقتصادی با سوریه داشت، اما با کمکاریهایی که از سوی برخی مسئولان شکل گرفت، فرجام تبادلات تجاری ایران و سوریه تنها 3 درصد بود و به دلیل ضعف دیپلماسی ایران، بازار این کشور در انحصار چین و ترکیه قرار گرفت.
شادمانی، دور زدن تحریمها برای فروش نفت از طریق شکلگیری ائتلاف میان سه کشور عراق، ترکیه و سوریه را، از دیگر اقدامات سردار مقاومت برشمرد و افزود: از این رو میبینیم که او فقط یک سردار نظامی نبود، بلکه در راستای رفع مشکلات مردم با اتکا به روشهای سیاسی خود و روند دیپلماتیک توانست اقدامات مهمی را رقم بزند.
وی در خصوص نقش سردار سلیمانی در دستگاه سیاست خارجی، از او به عنوان عنصر اصلی دیپلماسی در دهه 90 یاد و تصریح کرد: این شهید بزرگوار نوعی گفتمان با محور مقاومت ایجاد کرد که زمینهساز همگرایی با سیاستهای دستگاه دیپلماسی و استراتژی، همافزایی و هماهنگی ملی و بینالمللی بود. اثرات مثبت این نوع اقدامات در میدان سیاسی، سبب تولید قدرت و رفع تهدیدات شد و توانست در جهت جریانسازی دولتی و غیردولتی اقدامات مهمی را رقم بزند.
کارشناس روابط بینالملل ابراز کرد: امنیتسازی در کشورهای همگرا و متحد مانند سوریه، باعث تقویت دستگاه دیپلماسی کشور شد، چرا که وفادارترین متحد ایران در منطقه استراتژیک غرب آسیا را حفظ کرد. بنابراین اقدامات سردار سلیمانی به عنوان یک کنشگر فعال در حوزه دیپلماسی، موجب شد تا شکلگیری بلوک منطقهای که مبتنی بر بازیگران غیردولتی مانند حشدالشعبی، زینبیون و بازیگران دولتی مانند عراق و سوریه نیز بود، رقم بخورد تا با اقتدار جمهوری اسلامی در عرصه دیپلماسی و همچنین تعاملات دیپلماتیک، مذاکرات چندجانبه و تفاهمنامههای امنیتی که شاهد آن بودیم، منعقد شود.
شادمانی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب اسلامی درباره نقش کلیدی سردار سلیمانی در جهان اسلام خاطرنشان کرد: این شهید بزرگوار نرمافزار و الگوی مقاومت را به مبارزان منطقهای یاد داد و از بستر تولید فکر و تربیت انسانها به تکثیر سرمایه اجتماعی در جبهه مقاومت دست پیدا کرد.
انتهای خبر/