
رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه مطرح کرد:
عملیات وعده صادق؛ تصمیمی شجاعانه و بزرگ
رئیس پیشین سازمان برنامه و بودجه گفت: تصمیم عملیات وعده صادق شجاعانه و بزرگ بود، در شرایط این تصمیم اخذ شد که کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی و سیاسی توصیه میکردند که کشور خویشتنداری کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، داوود منظور در نشست خبری یک سال بعد از وعده صادق یک؛ از تدابیر اقتصادی تا تمهیدات میدان در دولت شهید رئیسی، گفت: تصمیم عملیات وعده صادق شجاعانه و بزرگ بود، در شرایطی اخذ شد که کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی و سیاسی توصیه میکردند که کشور خویشتنداری کند و بتوانیم آرامش را برای ایران و کشور حفظ کنیم و درگیری نظامی میان کشورمان و رژیم صهیونیستی به وجود نیاید.
وی ادامه داد: شهید رئیسی در ابتدای تصدی دولت اقدام بزرگی راجع به حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی انجام داد. در آن زمان ذخایر ارزی بهقدری نبود که دولت بتواند چنین ارزی را تخصیص دهد. البته در سالهای آخر دولت آقای روحانی نیز این ارز ۴۲۰۰ تومانی با ابتکارات مختلفی تأمین میشد که تبعات گستردهای داشت، بخشی از این ارز از محل بانک مرکزی به ارز مبادلهای در بازار ارز تأمین میشد و ما با آن تفاوت مبلغ ۴۲۰۰ تومانی ارز با ارز مبادلهای عملاً به حساب دولت ثبت میشد عنوان تغییر در داراییهای خالص بانک مرکزی و این جای بحث بسیاری دارد.
شهید رئیسی به دنبال مصلحت کشور بود
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: افزایش ۶۰۰ درصدی در نرخ ارز میتوانست تبعات گستردهای در اقتصاد ایجاد کند و شهید رئیسی به دنبال مصلحت کشور بود هرچند که این تصمیمها برای شخص او هزینههایی به همراه داشت.
منظور به تورم عمدهفروشی و خردهفروشی در دوره شهید رئیسی تا قبل از ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت: در سال ۱۴۰۲ عملاً دولت شهید رئیسی توانست ثبات نسبی را در اقتصاد حاکم کند. حفظ این ثبات برای اغلب دوستان ما در دولت بسیار مهم بود و این نگرانی وجود داشت که این ثبات که به زحمت در سال ۱۴۰۲ برقرار شده مجدد دچار شوک جدید شود و بازارها از کنترل خارج شود.
وی با ذکر آماری در حوزه اقتصادی در سال ۱۴۰۲ گفت: در ابتدای سال ۱۴۰۲ نرخ رشد نقدینگی ۳۳.۱ بود که در فروردین ۱۴۰۳ به ۲۴.۳ درصد کاهش پیدا کرد. این نتیجه انضباط پولی و سیاستهای پولی و سختگیریهایی بود که ستاد اقتصادی دولت در جلسات منظم هفتگی با حضور شهید رئیسی رقم زده بود.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: نرخ تورم تولیدکننده بیست و چهار و نیم درصد کاهش پیدا کرده و ۲۰ درصد کاهش در تورم تولیدکننده به صورت نقطه به نقطه در طی یک سال ایجاد شد. همین اتفاق در تورم نقطه و نقطه مصرفکننده صورت گرفت و تورم پنج و نیم درصد بود که بعد از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی این اتفاق افتاد به ۳۳/۲ درصد کاهش پیدا کرد.
منظور ادامه داد: قرار بود تورم را ۱۲ ماهه در استان ۲۵ درصد برسانیم. عملیات وعده صادق با تصمیم دولت در فاصله کمتر از یازده روز انجام شد و تصمیم شجاعانه شهید رئیسی به عنوان رئیس شورای امنیت ملی این بود که قاطعانه عملیات انجام شود.
وی گفت: پس از وعده صادق چگونه اقتصاد مدیریت شد و شهید رئیسی بعد از این عملیات کمتر از یک ماه در قید حیات بود، تدابیر لازم برای مدیریت اقتصادی پس از حمله کاملاً اندیشیده شده بود. با این عملیات ما وارد جنگ نظامی با رژیم صهیونیستی شدیم، این اتفاق غرورآفرین فقط یک عملیات نظامی نبود؛ بلکه یک مجموعه عملیات با ابعاد نظامی، اجتماعی، اقتصادی و دیپلماسی بود.
وعده صادق سرمایه اجتماعی را افزایش داد
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: این عملیات توانست سرمایه اجتماعی را به شدت افزایش دهد و غرور ملی را تقویت کرد و عزت ملی را به همراه داشت، انسجام داخلی را فراهم کرد و همه گروهها و جناحها اعم از حامیان دولت و مخالفین دولت از این ابتکار عمل دولت و نیروهای مسلح حمایت کردند. این انسجام بسیار ارزشمند بود.
منظور یادآور شد: برخی فکر میکردند با آشوبهای سال ۱۴۰۱ همبستگی در کشور از بین رفته، عملیات وعده صادق ۲ ثابت کرد که این همبستگی وجود دارد و عملیات وعده صادق ۲ ما را به قدرت بازدارندگی بالایی رساند و نوع پهپادها و موشکهایی که ما در وعده صادق دو استفاده کردیم متفاوت از تجهیزاتی بود که در عملیات وعده صادق یک استفاده کرده بودیم.
وی اظهار کرد: ما میتوانیم بازار ۵ میلیارد دلاری صادرات تجهیزات نظامی را با توانمندیهای موجود در کشور داشته باشیم، البته در عملیات وعده صادق ۲ به سراغ موشکهای بالستیک و موشکهای پیشرفتهتر رفتیم و توانستیم توانمندیهای نظامی خودمان را در یک سطح بالاتری به نمایش بگذاریم.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه به دستاورد دیپلماتیک وعده صادق ۲ پرداخت و گفت: ما توانستیم پیوندهای دیپلماسی خودمان را با چین و روسیه ارتقا دهیم و سطح همپیوندی ما با این شرکای راهبردیمان بعد از وعده صادق ۲ به شدت متحول شد.
منظور همچنین افزود: انتظار داشتیم بعد از عملیات وعده صادق بازار ارز دچار تشنج شود، قبل از این عملیات نرخ عرضه سهام در کشور افزایش یافته همینطور طلا حدود ۷.۶ درصد با افزایش مواجه شد و بعد از عملیات این افزایشها تا حدودی ادامه داشت. اما بعد از آنکه محدوده عملیات و پاسخ کشور ما به رژیم صهیونیستی مشخص شد قیمت دلار و سکه رو به اصلاح رفت به فاصله کوتاهی شاهد این بودیم که در مرداد ۱۴۰۳ دلار در تهران ۶ درصد از زمان حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران پایینتر بود.
بازگشت نرخ دلار در شب وعدهصادق ۲
وی همچنین بیان کرد: شاهکلید تلفیق دیپلماسی و میدان به عنوان یک ابزار موثر مورد استفاده قرار گرفت و اینطور آثار اقتصادی خوب ایجاد کرد. شبی که عملیات وعده صادق ۲ انجام شد معاملات رمز ارز تتر که به صورت شبانه قابلانجام است توسط برخی از بورسبازان برای هر تتر به ۷۰ هزار تومان رسید و بانک مرکزی در همان شب عملیات مداخله را از طریق بازارهایی نظیر امارات انجام داد و همان شب نرخ ارز به ۶۰ هزار تومان بازگشت.
منظور یادآور شد: بانک مرکزی از طریق ابزارهایی که دارد، میتواند از طریق مداخله در بازار رمزارز، بازار داخل کشور را به خوبی کنترل کند. ما باید بازدارندههای نظامی را توامان با مسائل اقتصادی ببینیم. قدرتمندان کشور میتواند با اقتدار اقتصادی سایه جنگ را از کشور دور کند.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به این پرسشی که مهمترین عامل شرطی نشدن اقتصاد در مذاکرات پیش رو چیست؟ گفت: کشور ما همواره تلاش کرده بتواند با دیپلماسی اقتصادی آثار ظالمانه تحریمها را کاهش دهد. کشور ما همواره آماده مذاکره بوده است سیاست جمهوری اسلامی آنقدر که من متوجه میشوم این است که اگر باب دیپلماسی باز باشد حتماً ترجیح ما این است که مسائلمان را به ویژه در حوزه اقتصاد با استفاده از دیپلماسی و نرمافزاری حل کنیم. واقعیت این است که ممکن است آن طرف میز خیلی علاقهمند نباشند مسائل ما از مسیر مذاکره حل شود و ما برای این بخش نیز همواره آماده هستیم.
منظور ادامه داد: در دوره جاری که در حال مذاکره هستیم حتماً با همین رویکرد موضوع را پیش میبرند و امیدواریم این مذاکرات بتوانند راهی را باز کنند که تحریمهای ظالمانه را رفع کنیم. حاضر نیستیم به هر بهانهای و با هر بهایی مسئله تحریمها را مدیریت کنیم حتماً تحلیل هزینه و فایده داریم.
منظور در بخشی از این نشست راجع به ایجاد زمینه تفاهم با آمریکاییها در دولت روحانی که مورد ادعای گروههایی است، گفت: برخی این ادعا را دارند که با آمدن دولت شهید رئیسی این تفاهمنامه امضا نشد و در همان زمان تیم کارشناسی معتقد بودند که این تفاهمنامه کاستیهای بسیاری داشت و میتوانست وقایعی مانند برجام را به دنبال داشته باشد و تصمیم گرفته شد با حوصله بیشتری و با همان ابتکار عملی که در دولت آقای روحانی آغاز شده بود ادامه یابد. مذاکرات مؤثر در دولت شهید رئیسی دنبال شد که متن بسیار غنی و قویای داشت و مصالح جمهوری اسلامی ایران در عمان توسط دکتر باقری در مذاکراتی پیگیری میشد.
وی ادامه داد: همزمان با پیگیریهای مذاکرات ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ اتفاق افتاد و علائمی به آمریکاییها مخابره شد و به واسطه این علائم به آنها پیام داده شد که دست نگه دارند. در داخل نیز صحنهآرایی اتفاق افتاد که در داخل دولت نیز تصمیمگیری نهایی با مشکل مواجه شد.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: هیچگاه در دولت شهید رئیسی پیگیری مذاکرات متوقف نشد و پیوستن ما به بریکس یک کار بسیار برای کشور بود نشان داد که ظرفیت دیپلماسی در دولت شهید رئیسی به طور کامل استفاده شد. روشن هست که موفقیت دیپلماسی به طرفهای داخلی و بیرونی مربوط میشود و امیدواریم در دور جدید مذاکرات به نتایج بهتری دست پیدا کنیم.
منبع: مهر
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!