حالت تاریک
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن تهران نیوز | tehrannews هستید؟
معرفی واکسن پنوموکوک و بیماری‌های مرتبط با آن
مسئول مبارزه‌با بیماری‌های واگیر جنوب‌تهران مطرح کرد:

معرفی واکسن پنوموکوک و بیماری‌های مرتبط با آن

کارشناس مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت جنوب تهران گفت: واکسن پنوموکوک از واکسن‌های جدیدی است که از سال گذشته وارد کشور شده و با میکروبی مقابله می‌کند که مهم‌ترین عامل عفونت‌های مهاجم باکتریال است.

 زهرا ندا در گفتگو با خبرنگار سرویس اجتماعی پایگاه خبری «تهران نیوز»، اظهار داشت: با توجه به اینکه هفته گذشته و به طور دقیق چهار تا دهم اردیبهشت‌ماه روز جهانی واکسیناسیون اعلام شده، در خصوص یکی از واکسن‌های جدیدی که سال گذشته وارد کشور شد به نام پنوموکوک لازم است اطلاعاتی را در اختیار افراد جامعه بگذاریم‌.

وی ادامه داد: واکسن پنوموکوک به شکل تزریقی در سن دو، چهار و ۱۲ ماهگی همزمان با سایر واکسن‌های همان گروه سنی تجویز می‌شود؛ این باکتری یا میکروب پنوموکوک مهم‌ترین عامل عفونت‌های مهاجم باکتریال است که در کودکان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها را شامل می‌شود.

این کارشناس واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت جنوب تهران گفت: این میکروب بیماری‌هایی مثل مننژیت، عفونت‌های میکروبی تب‌دار، حتی عفونت گوش میانی که خیلی در کودکان شایع است، سینوزیت، ذات‌الریه یا پنومونی و کنژنکتیویت یا عفونت ملتحمه چشم را موجب می‌شود و حتی عفونت در بافت‌های نرم حفره چشم را می‌تواند ایجاد کند.

ندا افزود: همچنین این میکروب می‌تواند موجب آندوکاردیت یا عفونت در لایه‌های داخلی و دریچه‌های قلبی شود که البته یکی از علت‌های این عارضه می‌تواند پنوموکوک باشد و یا حتی التهاب استخوان و مغز استخوان را به دنبال داشته باشد و یا وارد قلب شود و عفونت پرده‌های محافظ قلب را نیز ایجاد کند.

وی تأکید کرد: این باکتری حتی وارد مفاصل می‌شود، تورم و التهاب مفاصل را هم می‌تواند ایجاد کند که به آن آرتریت‌های چرکی می‌گوییم و یا عفونت‌های بافت نرم را به‌دنبال داشته باشد.

کارشناس مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت جنوب تهران ادامه داد: یکی از شایع‌ترین علل مراجعه کودکان به درمانگاه‌ها و مراکز درمانی و بهداشتی، عفونت ذات‌الریه یا پونومونی است و شایع‌ترین علت آن می‌تواند پونومونی پنوموکوک باشد یعنی عامل این عفونت ریه پنوموکوک است که یکی از علل اصلی مرگ‌ومیر کودکان زیر پنج سال در سراسر جهان بوده و پیشگیری از آن اکنون با واکسیناسیون برای ما امکان‌پذیر شده است.

ندا خاطرنشان کرد: علاوه بر کودکان سایر گروه‌های جامعه مثل سالمندان، بیمارانی مثل بیماران قلبی و ریوی مزمن یا بیمارانی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند نیز در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت ناشی از این میکروب قرار می‌گیرند که با واکسیناسیون کودکان از میزان بروز این عفونت‌ها در سنین بالاتر کم می‌شود.

وی افزود: واکسن پونوموکوکی که به برنامه‌ی روتین ایمن‌سازی ما وارد شده با نام تجاری پنوموسیل شناخته می‌شود که ۱۰ ظرفیتی است و تولید انستیتو سرم‌سازی هند و دارای تأییدیه سازمان جهانی بهداشت است که ویال‌های پنج دوزی داشته و هر دوز واکسن نیم سی‌سی می‌باشد.

راه‌های گسترش عفونت پنوموکوک

کارشناس مسئول واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت جنوب تهران در پاسخ به چگونگی گسترش عفونت پنوموکوک، گفت: این عفونت از طریق قطرات تنفس در حین صحبت کردن و تماس نزدیک به افراد منتقل می‌شود، مانند تمام بیماری‌های تنفسی و همچنین می‌تواند از طریق اشیایی که با ترشحات بدن فرد بیمار آلوده شده هم قابل انتشار باشد.

ندا در ادامه افزود: در پاسخ به این سئوال که چه کسی بیش‌تر در معرض ابتلا به این عفونت است باید گفت کودکان زیر پنج سال در کشورهایی که وضعیت اقتصادی متوسط و پایینی دارند و یا کودکانی که دچار نقص سیستم ایمنی هستند و یا بیماری کلیوی دارند؛ نوزادان و کودکانی که دچار سوءتغذیه هستند یا از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند یا در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند و یا در شهرهای صنعتی و پر ازدحام زندگی می‌کنند و حتی افراد مسنی که دارای نقص سیستم ایمنی می‌باشند نیز در معرض خطر هستند.

وی یادآور شد: نوبت اول تزریق این واکسن دو ماهگی است و نوبت دوم و سوم نیز به ترتیب چهار و ۱۲ ماهگی تزریق می‌شود؛ سئوال دیگر این است که واکسن پنوموکوک چه اثرات جانبی یا واکنشی دارد که باید گفت دریافت این واکسن واکنش شدیدی را ایجاد نمی‌کند.

وی ادامه داد: واکنش شایع به این واکسن تب ۳۷/۵ تا ۳۹ درجه (تب بالای ۳۹ درجه هم شایع نیست) است، همچنین بی‌قراری کودک، تحریک‌پذیر شدن، گریه، قرمزی، تورم و درد محل تزریق را به همراه دارد که از روز تزریق شروع شده و تا سه روز بعد از بین می‌رود؛ اگرچه واکنش شدید و خطرناک بعد از دریافت این واکسن بسیار نادر است اما اگر یک کودک در نوبت‌های قبلی دچار واکنش حساسیتی بسیار شدید باشد، واکنش آنافیلاکسی رخ بدهد و به یک باره تمام بدن کودک کهیر بزند، راه تنفسی بسته یا نفس کشیدن سخت شود در این صورت دوزهای بعدی را نباید دریافت کند.

این کارشناس در پایان گفت: واکسن پنوموکوک برای کودکان با نقص سیستم ایمنی مثل سایر کودکان باید تزریق شود و اطلاعات ایمن‌سازی هم در کارت واکسن و هم در سامانه‌های الکترونیک ثبت خواهد شد.

انتهای خبر/*

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!