اما این به آن منظور نیست که بعد از برداشته شدن تحریم ها دیگر اقتصاد مقاومتی لازم نیست و ما به آن احتیاج نداریم بلکه باید در این زمان بیش از پیش مصمم شویم و باقدرت بیشتری اقتصاد مقاومتی را به پیش بگیریم زیرا دشمن همیشه برای ما دشمن می ماند.
مسئله اقتصاد مقاومتی تدبیری هوشمندانه است که از سوی مقام معظم رهبری مطرح گردید و مفهومی است که برای مقاوم سازی، بحران زدایی و ترمیم ساختارها و نهادهای فرسوده و ناکارآمد موجود در اقتصاد مطرح شد.
مقام معظم رهبری حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) در بیانات اولین روز سال ۱۳۹۴ در حرم مطهر رضوی در خصوص وضعیت اقتصاد کشور فرمودند: «امروز عرصهی اقتصاد، به خاطر سیاستهای خصمانهی آمریکا، یک عرصهی کارزار است، یک عرصهی جنگ است، جنگی از نوع خاص. در این عرصهی کارزار، هر کسی بتواند به نفع کشور تلاش کند، جهاد کرده است. امروز هر کسی بتواند به اقتصاد کشور کمک بکند، یک حرکت جهادی انجام داده است.»
اقتصاد مقاومتی به عنوان راهبردی در زمینه مقاومسازی اقتصاد کشور، ابعاد متفاوتی در سطح خرد و کلان دارد. در همین مورد میتوان گفت که نقش خانواده در تحقق این امر مهم، بسیار اثرگذار است که میتوان آن را در سطح خرد مورد بررسی قرار داد.
انتهای متن/*
در بند ۸ این سیاستها که معطوف به «مدیریت مصرف با تأکید بر اجرای سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف و ترویج مصرف کالاهای داخلی، همراه با برنامه ریزی برای ارتقاء کیفیت و رقابت پذیری در تولید» میباشد مخاطب اصلی آن عموم مردم بوده که نقش محوری در آن را خانواده بر عهده دارد.
جای هیچ تردیدی نیست که نهاد خانواده، مهمترین و اثرگذارترین نهاد در شکل دهی رفتار اقتصادی افراد جامعه است و وظیفه رسانه ها، نهادها و متولیان فرهنگی است که خانواده ها را با رفتار بهینه و صحیح اقتصادی آشناتر سازند. همچنین در بند ۲۱ این سیاستها «تبیین ابعاد اقتصاد مقاومتی و گفتمان سازی آن و تبدیل آن به گفتمان فراگیر و رایج ملی» مورد انتظار است که در این بند نیز نقش مردم برجسته و خاص میباشد. از آنجا که اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد درون زا و حامی سرمایه و کار ایرانی می باشد، فرهنگ خرید کالا و خدمات بایستی حتی الامکان ناظر به خرید محصولات ایرانی باشد و مسلماً گرایش بیشتر خانواده های ایرانی به محصولات ایرانی، افزون بر ارتقای سطح اشتغالزایی و تولید داخلی به قوام اقتصاد ملی می انجامد. حمایت از تولید ملی رکن اصلی پیشرفت اقتصاد یک کشور محسوب می شود. اگر کالاهای تولیدی یک کشور توسط مردم حاضر در همان اقتصاد خریداری و پشتیبانی نشود آن اقتصاد بر زمین خواهد خورد. نهادینه شدن حمایت از تولید ملی در خانواده ها نیازمند برنامه ریزی دقیق است و در این زمینه باید تلاش شود که محصولات داخلی با کیفیت مطلوب تولید شوند و پاسخگوی نیازهای جامعه باشند. زنان در جامعه باید بدانند که مصرف کالاهای داخلی باعث کاهش بیکاری، اشتغال زایی و مهم تر از همه باعث پویایی اقتصاد کشور می شود. یکی از الزامات اقتصاد مقاومتی توانمند کردن آحاد مردم است تا زمینه برای حضور مؤثر همه افراد در فعالیت های مولد اقتصاد فراهم شود. یعنی مردم در اقتصاد سرمایه هایشان را به کار اندازند و تولید را رونق دهند. از مهم ترین نقش های مردم در اقتصاد می توان به مدیریت مصرف- یعنی تعادل در مصرف و جلوگیری از اسراف و تبذیر اشاره کرد. خانواده در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی نقش مهمی داشته و زن در این میان میتواند محور قرار گیرد؛ اصلاح الگوی مصرف و الگو در این امر باید از سوی مادر خانواده مدنظر و به دیگران منتقل شود؛ درواقع زن در راستای فرهنگ و اقتصاد خانواده نقش مؤثری دارد. زنان خانهدار در درآمد و سرانه ملی کشور بسیار مؤثرند، زن میتواند در خانواده در سبک زندگی و حتی مدیریت سفرها، مهمانیها و دوری از تجملات مؤثر باشد که میتوان گفت این امر در درآمد سرانه کشور مؤثر است و مردان در عزم ملی در راستای اقتصاد و فرهنگ نقش مهمی دارند. اقتصاد مقاومتی اقتصادی است که برای یک ملت، حتی در شرایط فشار و تحریم زمینه رشد و شکوفایی را فراهم کند که در این راستا نقش خانواده ها به عنوان هسته اصلی نظام اجتماعی و به ویژه زنان در اجرایی شدن آن بسیار حائز اهمیت می باشد.
نظر شما